ارزش انسان

سه شنبه، ۸ اسفند ۱۴۰۲، ۱۲:۴۵ ب.ظ

کتاب «جمع‌ها و حاصل جمع‌ها» از استاد صفایی حائری کتاب خوبی است؛ روش تفکر و دقت‌های ایشان، تأملات شیرینی را به ارمغان می‌آورد. در جایی از این کتاب ایشان وقتی از نیازهای انسان می‌گوید، نیاز و علاقه ذاتی انسان به تأیید و تعریف شدن را مطرح می‌کنند. البته تعریف شدن نه از طرف هر کسی. مثلا کسی دوست ندارد یک دیوانه او را تحسین کند، برایش افت شأن دارد.

از خطبه همام: عظم الخالق في أنفسهم فصغر ما دونه في أعينهم...

متقین هم نگاه مردم را نمی‌خواهند. آن‌ها به حدی از رشد رسیده‌اند و شناخت والایی پیدا کرده‌اند که تنها نظر خدا و تأیید خدا نزدشان ارزش است.

ادامه: إذا زكّي أحد منهم خاف مما يقال له...

پس متقین وقتی توجه و تأیید مردم را می‌بینند، می‌ترسند که نکند حاصل آن همه ریاضتی که برای رام کردن نفس خود کشیدند، با بت شدن و جذب کردن مردم، از بین برده باشند یا نفس رامی که با رنج و سختی ساختند، با دیدن این چیزها دوباره افسارگسیخته شود.

از قرآن: يا أيها الذين آمنوا هل أدلّكم على تجارة تنجيكم من عذاب أليم / از روایات امیرالمؤمنین: قدر الرجل على قدر همته

ارزش آدمی به قدر همت او است و وقتی همت انسان می‌تواند به خدا تعلق بگیرد، هرچه غیر او را خواست، خود را ارزان فروخت و تجارتی زیان‌بار کرد.


و وقتی به تجارت خدا آری گفت دیگر هیچ معامله‌ای از یاد او و مفاد معامله غافلش نمی‌کند که نکند با تخطی کوچکی در معامله از سودی که می‌برد کم بشود: «رجال لا تلهيهم تجارة و لا بيع عن ذكر الله و إقام الصلاة و إيتاء الزكاة يخافون يوما تتقلّب فيه القلوب و الأبصار»

ارزش انسان عین صاد نهج البلاغه

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی